Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

şalgoz

 ŞALGOZ 

Projenin Amacı 

Özelikle çocuklar tarafından tüketilen kola gibi içeceklere alternatif vitamin deposu olarak bilinen havuçtan, tamamıyla doğal olarak elde edilen şalgamı gazoz haline getirip ülke genelinde yaygınlaştırılmasını sağlamak.

 

Projenin Hedefleri      

Kola gibi içeceklere alternatif bir içecek üretmek. Vücudu hastalıklara karşı koruyucu etkisi olan şalgamın gazoz şeklinin tüketilmesi ile yararlı bir gazozun üretimini ve kullanılmasını sağlamak.

 

Özet               

Kola gibi içeceklerin özellikle çocuklar tarafından rağbet görmesi ve çok tüketilmesi nedeniyle dişlerde sararma, kafein nedeniyle damar sertlikleri, obezite, mide ph nın düşmesi gibi zararları değişik kaynaklarda belirtilmiştir. Vitamin deposu olarak bilinen havuçtan, tamamıyla doğal olarak elde edilen şalgamın, vücudu hastalıklara karşı koruyucu etkisinin olduğu bilinmektedir. Şalgamın sadece yemeklerde değil zararlı içeceklere alternatif teşkil etmesi için gazoz şekline dönüştürülmüştür.

 

Projenin Tanıtımı

Gerçekleştirilen Faaliyetler             :

Pazardan mor havuç, fırından 2 adet ekmek hamuru ve bir avuç buğdayın küspesi(fırıncı bunu hamurun yapışmaması için, hamuru hazırlama tezgâhına döküyor)alındı. Havuçlar yıkandı ve hafif sıyrıldı. Sonra havuçlar parçalara ayrıldı. Ayrı bir yerde küspeyi, ince bulguru ve hamuru kapatıp yuvarlak top haline getirdik. Sonra bu hamur topunu temiz bir tülbende sarıp, bohça haline getirdik. Bidonun altına bu hamur bohçasını ve üzerine dörde böldüğümüz havuçları yerleştirdik. Bidonun ağzına kadar su doldurduk. Ağzını sıkıca kapatıp mayalanma için oda sıcaklığında 15 gün beklettik. 15 gün sonra bidonumuzu süzgeçle süzdük. Havuç ve suyunu temiz bidona aldık. Daha sonra limon suyu, limon tuzuyla, yemek sodasını ve pudra şekeri karıştırıp havuç suyu ile karıştırdık. İçeceğin içinde limon tuzu kristalleri çözündü ve asit meydana geldi. Sodanın içindeki karbonat bu asitle bileşerek karbondioksit gazını verdi. Şalgoz denendi ve şişelendi. ŞALGOZ 1 ve ŞALGOZ 2 adlı iki tip ŞALGOZ üretildi. Yapılan denemeler sonunda sabit oranlar elde edildi.ŞALGOZ1  de Limon Suyu, Karbonat, Limon Tuzu ve Şeker kullanıldı. ŞALGOZ 2 de Mahlep,Limon Tuzu, Karbonat ve Şeker kullanıldı.

 

Faaliyet Takvimi                              :        Eylül Şalgam Yapımı

                                                         Ekim Şalgoz Denemeleri

                                                         Kasım Şişeleme İşlemleri

                                                         Aralık Projenin Tamamlanması                     

Kullanılan Yöntemler                      :

Problemin belirlenmesi, Verilerin toplanması, Gözlem, Deney, Sonuç

 

Proje Bütçesi                                    : 100 TL

Ulaşılan Sonuçlar                             : Şalgamdan Şalgoz adını verdiğimiz içecek yapıldı ve şişelendi. Merkezimizdeki öğretmenler ve öğrenciler tarafından denendi özellikle ŞALGOZ 1 genel olarak çok beğenildi. ŞALGOZ 2 ise değişik bir tatla değişik kesimler tarafından beğenileceğini düşünüyoruz.

 

Sonuçların Değerlendirilmesi          : Şalgozun Ülke genelinde yaygınlaştırılması ile sadece yemeklerde değil aranan bir içecek olması sağlanacaktır. Yabancı içeceklere alternatif olacak ve yararlı bir içecek olarak kabul görecektir.

 

Destek Alınan Kişi ve Kurumlar    :

Kaynak Taraması                            :

http://www.yemex.com/bitki/salgam.html

http://tr.wikipedia.org/wiki/Fermantasyon

 

 

 

 

 

 

Görüntülenme Sayısı: hesaplanıyor...