Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

aspartam

İÇİMİZ DIŞIMIZ TATLANDIRICI

 

Amaç                  :   

Değişik kaynaklarda kanserojen etkileri ile ilgili yayınlar bulunan, besin değeri olmayan, enerji içermeyen tatlandıcılar olan  Sakkarin, aspartam, asesulfam potasyum (asesulfam-K), siklamat, alitam, sukraloz gibi maddelerin araştırılması ve gündeme getirilmesi.

 

Hedefler            :   

Tatlandırıcı kullanılan gıda maddelerinin tespit edilmesi.

Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi.

 

Özet                  

Avrupa, yılda 2000 ton aspartik asit ve fenilalanin aminoasitlerinden oluşan aspartamı tüketiyor. Kanserojen etkileri ile ilgili yayınlar bulunan, besin değeri olmayan, enerji içermeyen tatlandıcılar olan  Sakkarin, aspartam, asesulfam potasyum (asesulfam-K), siklamat, alitam, sukraloz gibi maddelerin araştırılması ve gündeme getirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Değişik marketlerdeki, gıda ürünleri incelenmiş ve içlerinde tatlandırıcı olanlar tespit edilmiştir.

 

Projenin Tanıtımı

Gerçekleştirilen Faaliyetler                : Tatlandırıcı ve yapay maddelerle ilgili araştırmalar yapıldı. Bir çok tatlandırıcının kanserojen etkisi olduğu öğrenildi. Değişik kaynaklarda en az zararlısının aspartam olduğu bilgisine ulaşıldı. Aspartamın günlük 10 miligramdan, 150-140 tablete kadar kullanılabildiği, aşırı dozun ise, mesane tümörlerine, ishal, mide bulantısına neden olabilidiği bilgisine ulaşıldı. Tatlandırıcı içeren gıda maddeleri tespit edildi. Bunlarla ilgili istatistik çalışmaları yapıldı ve sonuçlandırıldı. 

 

Faaliyet Takvimi                                :

Eylül : Tatlandırıcı ve yapay madde araştırmaları yapıldı

Ekim             : Tatlandırıcı ve yapay madde içeren gıda ürünleri araştırıldı.

Kasım: İstatistik çalışmaları yapıldı.

Aralık Projenin Tamamlanması       

 

Kullanılan Yöntemler             :

 

Tatlandırıcı ve Yapay Madde Araştırmaları

Aspartamın kullanım dozlarının olduğu,belirlenen dozların kullanılmaması durumunda, nörolojik bazı değişikliklere neden olabileceği değişik kaynaklarda açıklanmıştır.

 

Tatlandırıcı içeren gıda maddelerinin tespiti

CSPI yapay tatlandırıcılar aspartamı en kötü 10 katkı" listesine dahil etmiştir. Bu tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir

 

İstatistiksel Yorumlama      

 

 

Proje Bütçesi                                      : 25 TL

 

Ulaşılan Sonuçlar                               : Değişik gıda maddelerinde değişik tatlandırıcı ve yapay maddeye rastlanmıştır. Birden farklı ürünün aynı kişiler tarafından tüketilmesiyle risk faktörünün artacağı tespit edilmiştir.

 

Sonuçların Değerlendirilmesi : Tatlandırıcı ve yapay madde kullanan üreticilerin stantlarda hangi ürünlerinde ne kadar tatlandırıcı ve yapay madde içerdiğini belirtmeleri ve üreticilerin bu konuda bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Halkın bilinçlendirilmesi ile ürünlerde seçici olmaları sağlanacaktır.

 

Destek Alınan Kişi ve Kurumlar       :

 

Kaynak Taraması                               :

 

www.hammaddeler.com

 

http://tr.wikipedia.org/wiki/Aspartam

 

http://www.bilimart.com/biyoloji/gida-ve-saglik/coca-cola-zero-ve-aspartam/

 

Görüntülenme Sayısı: hesaplanıyor...