aspartam
İÇİMİZ DIŞIMIZ TATLANDIRICI
Amaç :
Değişik kaynaklarda kanserojen etkileri ile ilgili yayınlar bulunan, besin değeri olmayan, enerji içermeyen tatlandıcılar olan Sakkarin, aspartam, asesulfam potasyum (asesulfam-K), siklamat, alitam, sukraloz gibi maddelerin araştırılması ve gündeme getirilmesi.
Hedefler :
Tatlandırıcı kullanılan gıda maddelerinin tespit edilmesi.
Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi.
Özet
Avrupa, yılda 2000 ton aspartik asit ve fenilalanin aminoasitlerinden oluşan aspartamı tüketiyor. Kanserojen etkileri ile ilgili yayınlar bulunan, besin değeri olmayan, enerji içermeyen tatlandıcılar olan Sakkarin, aspartam, asesulfam potasyum (asesulfam-K), siklamat, alitam, sukraloz gibi maddelerin araştırılması ve gündeme getirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Değişik marketlerdeki, gıda ürünleri incelenmiş ve içlerinde tatlandırıcı olanlar tespit edilmiştir.
Projenin Tanıtımı
Gerçekleştirilen Faaliyetler : Tatlandırıcı ve yapay maddelerle ilgili araştırmalar yapıldı. Bir çok tatlandırıcının kanserojen etkisi olduğu öğrenildi. Değişik kaynaklarda en az zararlısının aspartam olduğu bilgisine ulaşıldı. Aspartamın günlük 10 miligramdan, 150-140 tablete kadar kullanılabildiği, aşırı dozun ise, mesane tümörlerine, ishal, mide bulantısına neden olabilidiği bilgisine ulaşıldı. Tatlandırıcı içeren gıda maddeleri tespit edildi. Bunlarla ilgili istatistik çalışmaları yapıldı ve sonuçlandırıldı.
Faaliyet Takvimi :
Eylül : Tatlandırıcı ve yapay madde araştırmaları yapıldı
Ekim : Tatlandırıcı ve yapay madde içeren gıda ürünleri araştırıldı.
Kasım: İstatistik çalışmaları yapıldı.
Aralık Projenin Tamamlanması
Kullanılan Yöntemler :
Tatlandırıcı ve Yapay Madde Araştırmaları
Aspartamın kullanım dozlarının olduğu,belirlenen dozların kullanılmaması durumunda, nörolojik bazı değişikliklere neden olabileceği değişik kaynaklarda açıklanmıştır.
Tatlandırıcı içeren gıda maddelerinin tespiti
CSPI yapay tatlandırıcılar aspartamı en kötü 10 katkı" listesine dahil etmiştir. Bu tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir
İstatistiksel Yorumlama
Proje Bütçesi : 25 TL
Ulaşılan Sonuçlar : Değişik gıda maddelerinde değişik tatlandırıcı ve yapay maddeye rastlanmıştır. Birden farklı ürünün aynı kişiler tarafından tüketilmesiyle risk faktörünün artacağı tespit edilmiştir.
Sonuçların Değerlendirilmesi : Tatlandırıcı ve yapay madde kullanan üreticilerin stantlarda hangi ürünlerinde ne kadar tatlandırıcı ve yapay madde içerdiğini belirtmeleri ve üreticilerin bu konuda bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Halkın bilinçlendirilmesi ile ürünlerde seçici olmaları sağlanacaktır.
Destek Alınan Kişi ve Kurumlar :
Kaynak Taraması :
http://tr.wikipedia.org/wiki/Aspartam
http://www.bilimart.com/biyoloji/gida-ve-saglik/coca-cola-zero-ve-aspartam/
Görüntülenme Sayısı: hesaplanıyor...