meyvekek
MEYVELİ KEK DEĞİL DOĞAL KALIP MEYVEKEK
Amaç :
Günlük hayatta sıkça kullandığımız ve sağlığa uyugunluğu test edilmemiş kek kalıplarından kaynaklanan hastalıkların oluşmasını engellemek için doğal kek ve unlu mamül kalıpları tasarlamak.
Hedefler :
Değişik meyve sebzeleri yaş olarak doğal kek kalıbı olarak kullanmak.
Değişik meyve sebzeleri kurutarak dolmalık sebzeler benzeri doğal kek kalıbı olarak kullanmak.
Meyve şekeri ihtiva eden meyvelerle kekler yaparak şekerin doğal yollardan vücuda alınmasını sağlamak.
Kimyasal uygunluğu test edilmemiş kansorejen etkili kek kalıpları yerine doğal kek kalıplarının kullanılmasının sağlanması.
Özet
Bir süper market zinciri raflarındaki malzemelerin sağlığa uygunluğunu test etmiştir. Analiz işlemleri sırasında Avrupa menşeli uluslararası bir markanın kek kalıplarının sağlığa uygun olmadığını tespit etmişlerdir. Kek kalıplarına alternatif portakal, turunç ve limondan doğal kek kalıpları yaş ve kuru olarak test edilmiştir. Bu meyvelerin özellikle turuncun bölgemizde kullanımını artırmak için dolmalık sebzeler gibi kurutularak doğal kek kalıbı olarak kullanılması sağlanacaktır.
Projenin Tanıtımı
Gerçekleştirilen Faaliyetler : Kek kalıpları ve sağlığa uygunluklarıile ilgili araştırmalar yapıldı. Doğal kek kalıbı yapılabilecek sebze ve meyveler tespit edildi. Turunç, portakal, limon, biber ile denemeler yapıldı. Yapılan keklerde doğal meyve aromasının lezzeti arttırdığı görüldü. Sebzelerde tuzlu unlu mamullerin pişirilmesinin uygun olacağı görüldü.Karpuz ile daha büyük boy denemeler yapılmak istenildi fakat pahalı olduğundan test edilmedi.
Faaliyet Takvimi : Eylül Sorunların Tespiti
Ekim doğal kek kalıplarının tespiti
Kasım Testlerin Yapılması
Aralık Projenin Tamamlanması
Kullanılan Yöntemler : Problemin belirlenmesi
Günlük hayatta kullanılan çok sayıda ev eşyasında sağlığı tehdit eden kimyasal maddeler bulunabilir. Özet kısmında belirtilen market yetkilileri kendi sattıkları ürünlerde yüzde 1,77 sinde zararlı ürünlere rastladıklarını belirtmişlerdir.
Verilerin toplanması
Gözlem
Deney
Sonuç
Proje Bütçesi : 50 TL
Ulaşılan Sonuçlar : Turunç, portakal ve limonun tek kişilik kek kalıpları olarak kullanılabileceği görüldü. Özellikle turuncun kurutularak kek kalıbı olarak yaygınlaştırılabileceği ve yaz mevsiminde yarım kesilmiş karpuzundan kek kalıbı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Sonuçların Değerlendirilmesi : Teflon, hamurun yoğrulma esnasında aşırı sürtünmeden dolayı aşınarak hamura karışmaktadır. 6 ayda teflonun aşındığı ve yer yer kalıpların dibinin görünmeye başladığı izlenmiştir. Tavadan aşınarak çıkan bu teflon hamura karışmak suretiyle direkt vücudumuza girmektedir. Kurutulmuş doğal kek kalıplarının yaygınlaştırılması ile bölgemizde bol miktarda yetişen turunçgiller ekonomik değeri arttırılmış ve kanserojen etkisi olan ürünlerin kullanımı ve üretimi azaltılmış olacaktır.
Destek Alınan Kişi ve Kurumlar :
Kaynak Taraması :
http://www.mozturk.net/?Type=1&Id=364
http://forum.donanimhaber.com/m_24077078/mpage_1/f_/key_//tm.htm#29513684
http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=10494495
Görüntülenme Sayısı: hesaplanıyor...