Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

meyvekek

MEYVELİ KEK DEĞİL DOĞAL KALIP  MEYVEKEK

 

Amaç                  :   

Günlük hayatta sıkça kullandığımız ve sağlığa uyugunluğu test edilmemiş kek kalıplarından kaynaklanan hastalıkların oluşmasını engellemek için doğal kek ve unlu mamül kalıpları tasarlamak.

 

Hedefler            :  

Değişik meyve sebzeleri yaş olarak doğal kek kalıbı olarak kullanmak.

Değişik meyve sebzeleri kurutarak dolmalık sebzeler benzeri doğal kek kalıbı olarak kullanmak.

Meyve şekeri ihtiva eden meyvelerle kekler yaparak şekerin doğal yollardan vücuda alınmasını sağlamak.

Kimyasal uygunluğu test edilmemiş kansorejen etkili kek kalıpları yerine doğal kek kalıplarının kullanılmasının sağlanması.

 

Özet                  

Bir süper market zinciri raflarındaki malzemelerin sağlığa uygunluğunu test etmiştir. Analiz işlemleri sırasında Avrupa menşeli uluslararası bir markanın kek kalıplarının sağlığa uygun olmadığını tespit etmişlerdir. Kek kalıplarına alternatif portakal, turunç ve limondan doğal kek kalıpları yaş ve kuru olarak test edilmiştir. Bu meyvelerin özellikle turuncun bölgemizde kullanımını artırmak için dolmalık sebzeler gibi kurutularak doğal kek kalıbı olarak kullanılması sağlanacaktır.

 

Projenin Tanıtımı

Gerçekleştirilen Faaliyetler                : Kek kalıpları ve sağlığa uygunluklarıile ilgili araştırmalar yapıldı. Doğal kek kalıbı yapılabilecek sebze ve meyveler tespit edildi. Turunç, portakal, limon, biber ile denemeler yapıldı. Yapılan keklerde doğal meyve aromasının lezzeti arttırdığı görüldü. Sebzelerde tuzlu unlu mamullerin pişirilmesinin uygun olacağı görüldü.Karpuz ile daha büyük boy denemeler yapılmak istenildi fakat pahalı olduğundan test edilmedi.

 

Faaliyet Takvimi                                :     Eylül Sorunların Tespiti

                                                             Ekim doğal kek kalıplarının tespiti

                                                             Kasım Testlerin Yapılması

                                                             Aralık Projenin Tamamlanması       

 

 

Kullanılan Yöntemler             : Problemin belirlenmesi

Günlük hayatta kullanılan çok sayıda ev eşyasında sağlığı tehdit eden kimyasal maddeler bulunabilir. Özet kısmında belirtilen market yetkilileri kendi sattıkları ürünlerde yüzde 1,77 sinde zararlı ürünlere rastladıklarını belirtmişlerdir.

Verilerin toplanması

Gözlem

Deney

Sonuç

 

 

Proje Bütçesi                                      : 50 TL

 

Ulaşılan Sonuçlar                               : Turunç, portakal ve limonun tek kişilik kek kalıpları olarak kullanılabileceği görüldü. Özellikle turuncun kurutularak kek kalıbı olarak yaygınlaştırılabileceği ve yaz mevsiminde yarım kesilmiş karpuzundan kek kalıbı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.

 

Sonuçların Değerlendirilmesi : Teflon, hamurun yoğrulma esnasında aşırı sürtünmeden dolayı aşınarak hamura karışmaktadır. 6 ayda teflonun aşındığı ve yer yer kalıpların dibinin görünmeye başladığı izlenmiştir. Tavadan aşınarak çıkan bu teflon hamura karışmak suretiyle direkt vücudumuza girmektedir. Kurutulmuş doğal kek kalıplarının yaygınlaştırılması ile bölgemizde bol miktarda yetişen turunçgiller ekonomik değeri arttırılmış ve kanserojen etkisi olan ürünlerin kullanımı ve üretimi azaltılmış olacaktır.

 

Destek Alınan Kişi ve Kurumlar       :

 

Kaynak Taraması                               :

http://www.mozturk.net/?Type=1&Id=364

http://forum.donanimhaber.com/m_24077078/mpage_1/f_/key_//tm.htm#29513684

http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=10494495

 

 

 

 

 

 

Görüntülenme Sayısı: hesaplanıyor...